Loading...

Flow pack

Proizvodi

Mašine za pakovanje - Flow pack

Flow pack
Flow pack

U procesu pripreme pakovanja voća i povrća u takozvana mala pakovanja Flowpack pakerice su rešenja za koje se odlučuju veći proizvođači. Pre svake namere za pakovanjem moramo krenuti od pitanja ŠTA TRŽIŠTE – KUPAC TRAŽI?

Tržište – kupci u zemljama EU, a sada sve više i kod nas traže da proizvodi svežeg voća i povrća budu u zatvorenim pakovanjima zaštićeni od mogućnosti zagađenja i ljudskog dodira. Ako je u pitanju jagodičasto i bobičasto voće ono se uglavnom pakuje u PP i PET posudice sa ili bez poklopca, sa folijom ili upijajućim uloškom.

Kada su u pitanju veće količine onda se zatvaranje posudica vrši uz pomoć Flowpak linija koje presvlače čamčić sa perforiranim tankim najlon filmom ili mrežicom. Vertikalna Flowpack pakirka zauzima relativno mali prostor, optimalnog je kapaciteta i prihvatljive cene. Funkcija ovih linija je da zapakuju određenu vrste voća ili povrća u male posudice do 1000g ili po težini ili po određenom broju komada u plastičnu foliju.

Pakovanje se vrši na dva moguća načina:

Jedan od načina je da se jagodičasto i bobičasto voće: jagode, maline, kupine, borovnice i sl. stavljene u posudice 250, 500 i 1000g , te obviju tankom perforiranom folijom.

Drugi način pakovanja je u čamčiće sa poklopcima. Posudice upakovane flow pack mašinom, ne trebaju poklopac koji inače povećava trošak pakovanja. Danas je dominantan zahtev tržišta da se upakovano voće poput jagode, maline, borovnice i sl. zatvori s poklopcem ili folijom bez mogućnosti bilo kakvog zagađenja iz spoljašnjosti. Zato se na posudice stavljaju poklopci ili se na flowpack mašini uvijaju folijom.

Jedan od načina je da se jagodičasto i bobičasto voće: jagode, maline, kupine, borovnice i sl. stavljene u posudice 250, 500 i 1000g , te obviju tankom perforiranom folijom.

Koje rešenje izabrati zavisi od nekoliko faktora: količine koja se trebaju zapakovati, dnevne količine berbe i pakovanja i mesto pakovanja (polje ili skladište) itd.

Postoji horizontalni flow pak i vertikalni flow pak koji je dosta povoljniji i u odnosu na horizontalni flow pack na njemu se mogu pakovati razne vrste proizvoda kako zatvaranjem posudice u perforiranu foliju tako i pakovanje isključivo u foliju. Potrebno voditi računa da visina ne prelazi 180mm.